söndag 27 april 2014

Stenhjärtat

StenhjärtatStenhjärtat
Katarina Wennstam
Albert Bonniers förlag
2013
384 sidor

Precis innan jul kommer till akuten en familj med sin lilla 6-månaders baby, Gloria. Gloria andas inte och något är väldigt fel. Det blir ett akutläge och hon läggs i respirator.

Ganska snabbt konstaterar läkarna att de skador som Gloria har inte beror på sjukdom utan är skador som har tillfogats henne via våld. Hårt våld.

Så båda föräldrarna tas i förvar och Glorias äldre bröder får bo hos farmor.

Det är upptakten på den här spänningsromanen där vi får följa polisarbetet, åklagararbetet och den advokat som agerar Glorias röst. Parallellt med detta ska det också firas jul och polisen, åklagaren och advokaten har sina egna personliga bekymmer av olika slag.

Det var en spännande och bra roman. Lättläst och den berörde ett oerhört viktigt och komplicerat ärende. Jag tror att varje människa som har haft småbarn kan känna igen sig.

Jag kan verkligen rekommendera boken och kommer nog att läsa fler böcker av Katarina Wennstam.

måndag 21 april 2014

Lyckostigen

Lyckostigen Anna FredrikssonLyckostigen
Anna Fredriksson
Bonnierförlagen (Forum)
2012
365 sidor

Detta är Anna Fredrikssons andra roman. Den första Sommarhuset recenserade jag här>>

Lyckostigen handlar om Johanna, ensamstående mamma med två tonårsflickor, Agnes och Sara, som bor i en liten stad. Hon är behandlingsassistent och jobbar på ett boende med missbrukare. Hennes fd man Kalle bor i Stockholm och är tandläkare. Var tredje vecka kommer han ner och hämtar flickorna och har dem hos sig.

Kalle, som hellre vill stava sitt namn Calle, bor tillsammans med Fanny mitt inne i Stockholm. Han trivs med sitt nya umgänge av rika, lyckliga och framgångsrika vänner. För honom är framgång, karriär och pengar viktigt.

Så vinner Johanna plötsligt 20 miljoner kronor på Lotto och hennes och flickornas liv kan förändras. Och de gör en drastisk förändring. De flyttar från den lilla staden, där Sara blir mobbad och flyttar in i en vindsvåning i samma hus som Calle och Fanny bor. Johanna vill att Agnes och Sara ska träffa sin pappa mer.

Detta är en relationsroman. Om Johanna från den lilla staden, om Calle som flyttat därifrån och som bär med sig många minnen och upplevelser som han bara vill lämna bakom sig. Och om Fanny som är uppvuxen i Stockholm och har helt andra förutsättningar.

Dock upplevde jag den här romanen som rörig. Fredriksson drar i många trådar som liksom inte leder någonstans. Vi får till exempel en massa information som Formel 1 och om tandläkarjobbet som känns rätt irrelevant i sammanhanget. Det känns som om Fredriksson gjort grundlig research och sen så gärna vill använd alla denna kunskap. Men jag tycker inte det blir bra.

Det var en småtrevlig bok, men jag skulle egentligen inte vilja rekommendera den. Så bra tycker jag inte den var.

måndag 14 april 2014

En mörderska bland oss

En mörderska bland oss
Hannah Kent
Damm förlag
2014
259 sidor

Detta är en oerhört mustig historia som utspelar sig på 1800-talet. Berättelsen är en fiktiv berättelse som bygger på en verklig händelse. Händelsen om Agnes Mangnúsdóttir som var dömd till döden för ett mord på Island.

Berättelsen varvas med protokoll och brev som är autentiska. Däremellan är berättelsen fiktiv och vi får följa Agnes och hennes liv från det hon fått domen till den verkställs.

Det är en berättelse om kärlek, om hopp, om rädsla och om människors vilja eller illvilja till det okända.

Det är en mustig berättelse på många sätt. Island och människorna går att känna och nästa lukta sig till. Hanna Kent lyckas få med oss känna och vara med, där i verkligheten. 

Jag kan verkligen rekommendera den här boken för läsning.

(Det var väldigt roligt att få läsa en bok som är helt nyutkommen för en gångs skull! Detta var en bok som jag fått läsa genom Booked) 




söndag 6 april 2014

De ensamma

De ensammaDe ensamma
Håkan Nesser
Albert Bonniers förlag
2010
413 sidor

Detta är fjärde boken i Barbarotti-kvartetten. (Men sen läser jag på Håkan Nessers webbsida och där står det att det är näst sista boken i kvartetten, trots att det är fjärde boken…)
Gunnar Barbarotti bor med sin numera stora familj i ett stort hus. Han och Marianne är gifta.

Boken De ensamma utspelar sig under tre perioder. 1958, under mitten av 1970-talet och i nutid.

Tre par lär känna varandra i Uppsala och umgås under flera år. De köper också en buss tillsammans och ger sig iväg en sommar för att undersöka olika resemål i Östeuropa. Men något händer på resan och paren slutar i princip att umgås.

I nutid hittas plötslig en av de sex död utanför Kymlinge, nedanför ett stup. Hur han har kommit dit och om det är mord eller självmord blir Barbarottis uppgift att ta reda på. Det visar sig snart att en av de övriga i gänget miste livet på precis samma ställe för 35 år sedan.

Var det mord eller en olycka? Hänger händelserna ihop eller är det bara en tillfällighet?

Jag gillar Nessers böcker, det är så skönt med en kriminalroman där det tar lite tid. Saker och ting löser sig inte på stört eller en vecka. Utan det är metodiskt och genomarbetat. Inga poliser med en massa problem - även om Gunnar Barbarotti har ständiga existentiella samtal med Vår Herre - samtal som är mycket intressanta.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken (och de övriga i serien). Böckerna behöver inte läsas i ordning utan är fristående från varandra.

tisdag 1 april 2014

Berättelse om herr Roos

Berättelse om herr RoosBerättelse om herr Roos
Håkan Nesser
Albert Bonniers förlag
2008
359 sidor

Ante Valdemar Roos ska snart fylla 60 år. Han är gift och har två styvdöttrar i tonåren. Han jobbar med ekonomi i en liten elektronikfirma. Han är inte lycklig och tror egentligen att han aldrig har varit det.

En dag vinner han mycket pengar på stryktipset, en rad som hans far har lämnat in sedan 50-talet och som Valdemar "ärvde" och har lämnat in sedan dess. Nu vinner han dessa pengar och bestämmer sig för att förändra sitt liv. Men inte så att någon vet något.

Han skaffar sig en liten stuga i skogen där han kan få vara för sig själv. Han slutar sitt jobb, men säger inget till sin familj. Han vill bara vara för sig själv.

Till stugan kommer plötsligt Anna. Hon har lämnat det rehabiliteringshem som hon bodde på, ett hem med en egen hemgjord filosofi hur man botar unga kvinnor från droger. Hon är också på rymmen från en gammal pojkvän, Steffo.

Så möts Anna och Valdemar och ett obegripligt band binds mellan de två.

Barbarotti har brutit benet och ligger på sjukhuset när han blir uppsökt av Anna Roos, Valdemars fru. Valdemar har försvunnit och Anna vet inte var han är. Så Barbarotti börjar leta efter Valdemar. Men när de stöter på ett lik så blir det plötsligt en mordutredning.

Var är Valdemar? Vem är liket? Och hur hänger de olika trådarna ihop?

Återigen får vi möta Barbarotti och Beckman och deras polisarbete. Tankar, Gudssamtal, funderingar och livet däremellan.

Det är tredje fristående delen av Barbarotti-kvartetten. Jag rekommenderar den!