onsdag 17 juli 2013

Sommarhuset

Sommarhuset
Anna Fredriksson
(Forum 2011) Månpocket  2013
287 sidor

Evas mamma är död. Nu är det begravning och Eva träffar sina två yngre syskon som hon inte haft mycket att göra med på väldigt länge. De har inget gemensamt och de har knappt pratat med varandra, sen det stora grälet. Begravningen har Eva ordnat - eller egentligen prästen och begravningsbyrån.

Så måste hon träffa sina syskon, Anders och Maja och tala med dem. Det sker vid bouppteckningen, efter begravningen, när mammans kvarlåtenskap ska delas upp. Bland annat sommarhuset ute på ön. Sommarhuset som mamman och Eva har varit i tillsammans de senaste åren. Som småsyskonen inte besökt på närmare 15 år. Eva förutsätter att hon ska ta över huset, det är ju hon som har skött det och mamman.


Men det visar sig att Anders och Maja gaddat ihop sig och vill sälja huset och kommer att driva saken till sin spets.

Eva sjukskriver sig från sitt jobb som lärare, bara en månad innan skolavslutningen och flyr ut till sommarhuset.
Men det dröjer inte länge innan Anders och Maja och deras familjer också dyker upp i huset. De flyttar in för att röja, planera och göra i ordningen för försäljningen.

Det här en bok om syskon, familjer, gamla oförrätter, sjuka föräldrar och outtalad sorg och smärta. För mammans död är inte naturlig och den har föregåtts av år av depressioner.

Trots sitt tunga och jobbiga ämne så är det en bra bok. Den är lätt skriven och det är lätt att hänga med. Det går att identifiera sig med de olika syskonen i olika situationer.

Jag kan rekommendera boken för läsning. Och den aktualiserar också frågan om att våga prata om arv och fördelning - innan man står inför fullbordat faktum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar